Οικονομία

Αρχές Ιουλίου το market test για αύξηση χωρητικότητας του IGB

Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι δημοπρασίες για τη δέσμευση χωρητικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, IGB. Σύμφωνα με την εταιρεία του έργου, ICGB, οι προσφερόμενες ποσότητες θα αφορούν τα πέντε επόμενα χρόνια, με τη χωρητικότητα να ποικίλλει για τα διαφορετικά σημεία διασύνδεσης του IGB με τα δίκτυα της βουλγαρικης Bulgartransgaz, του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP.

Ταυτόχρονα, στη τελική ευθεία μπαίνει και το market test, δηλαδή η δεσμευτική φάση, για την επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού IGB, από τα σημερινά 3 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, στα 5 δισ. κ.μ. Η μη δεσμευτική φάση είχε δείξει ισχυρό ενδιαφέρον και είχε ολοκληρωθεί το 2023.

Η διαδικασία υποβολής των σχετικών φακέλων που ξεκίνησε στις 20 Μαίου, έληξε χθες, και τώρα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στο διάστημα μεταξύ 2 και 12 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο IGB, όπως και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν τμήματα του ευρύτερου έργου του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor), ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικού αερίου μέχρι την Μολδαβία και την Ουκρανία, βοηθώντας στην ενεργειακή απεξάρτηση της περιοχής από τη Μόσχα.

Είναι ένα σύνθετο σύστημα αγωγών και υποδομών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, για τη μεταφορά αερίου από το Αιγαίο μέχρι την «αυλή» της Ρωσίας, με την προσθήκη από τον Ιανουάριο του 2024, όπως υπεγράφη στη συμφωνία των Αθηνών, της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 08:28:47

Back to top button