Ελλάδα

Ανοίγουν τα φροντιστήρια – Παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021, 17:33

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα φροντιστηρίων στις 10 Μαΐου για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που δίνουν Πανελλήνιες αλλά και για τους υποψήφιους για πτυχίο ξένων γλωσσών, έδωσε η επιτροπή των ειδικών στις νέες της εισηγήσεις προς την κυβέρνηση έπειτα από τη σημερινή συνεδρίαση. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση του ραντεβού για το λιανεμπόριο μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13032 από τις 15 Μαΐου.  

Η άρση του μέτρου αποστολής των SMS για τα λιανεμπόριο θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα που ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός στη χώρα μας.

Επίσης, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται την κατάργηση του click away και του click inside από τις 15 Μαΐου για τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών με έναν πελάτη ανά 50 τ.μ. και όχι 1 άτομο ανά 100 τ.μ όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ακόμα, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, σε ημερομηνία που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αργότερα την ίδια ημέρα, Τετάρτη 5 Μαΐου, έγινε γνωστό πως αναμένεται η άρση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα: 

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10/5 

Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με βάση διευκρινίσεις του υπουργείου, οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, επειδή, εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test), που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021, 21:04


Πηγή

Back to top button