Υγεία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών

Από χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Από σήμερα το πρωί, Τρίτη 27/4, στις 12μμ, η πλατφόρμα ανοίγει για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από ό, τι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού,  δεδομένου,  ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.

Σημειώνεται ότι  κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως γνωστοποίησε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες αντί για 12.

«Όχι» για εγκύους

Θέμα όμως έχει προκύψει και με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις εγκύους, καθώς -όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας- η σύσταση της Επιτροπής είναι να μην κάνουν το εμβόλιο αυτό οι εγκυμονούσες γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης.

Τόνισε ότι οι έγκυες μπορούν να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με ιικό φορέα, σαν αυτό της AstraZeneca ή της Johnson&Johnson, ενώ συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Στις 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Στην 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson) «ξεπαγώνει» στις 5 Μαϊου. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλη Μαΐου μπορούμε να πλησιάσουμε τους 5 εκατ. εμβολιασμούς

«Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέχρι τις 26.4 έχουν πραγματοποιηθεί 2.883.199 εμβολιασμοί (2.032.100 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 851.099 εμβολιασμοί 2ης δόσης).

naftemporiki.gr
Πηγή

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button
el Greek
X