Υγεία

Άνδρας έπαθε άνθρακα από μολυσμένο αρνίσιο κρέας

Πώς μολύνθηκε ένας κτηνοτρόφος στο Τέξας από ένα βασικό λάθος που έκανε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Ο άνθρακας σπανίως μολύνει τους ανθρώπους, αλλά τα όποια κρούσματα συνήθως  καταγράφονται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αίσθηση (και ακολούθως μεγάλη έρευνα) προκάλεσε η περίπτωση ενός μεσήλικα κτηνοτρόφου στο Τέξας, ο οποίος παρουσίασε άνθρακα στην καρδιά του χειμώνα.

Ο άνδρας είχε επικοινωνήσει με τον γιατρό του την πρώτη μέρα του 2024, επειδή είχε παρουσιάσει μολυσμένες πληγές στο δέρμα του. Οι πληγές απεδείχθησαν ανθεκτικές στα συνηθισμένα αντιβιοτικά και επιδεινώθηκαν.

Στις 4 Ιανουαρίου ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πυρετό, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, μία πληγή στον δεξιό καρπό του και οίδημα με φλύκταινες στο αριστερό.

Βάσει αυτών των συμπτωμάτων οι γιατροί εκτίμησαν πως η αιτία ήταν ο άνθρακας, ο οποίος αποτελεί δυνητική απειλή για τους εργαζόμενους στην κτηνοτροφία. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε πιο εξειδικευμένο νοσοκομείο, όπου μπορούσαν να γίνουν πιο ειδικές εξετάσεις.

Δείγματα από τις μολυσμένες πληγές του βγήκαν θετικά για το βακτήριο που προκαλεί άνθρακα. Οι γιατροί του χορήγησαν εντατική αντιβιοτική θεραπεία και η νόσος υποχώρησε. Τελικά, στις 12 Ιανουαρίου ο άνδρας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τρία είδη άνθρακα

Ο άνθρακας συνήθως μεταδίδεται στους ανθρώπους με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα ή ζωικά προϊόντα (π.χ. δέρματα, μαλλί). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επεξεργασία μολυσμένων ζώων ή ζωικών προϊόντων.

Όταν ένας άνθρωπος εισπνεύσει το υπαίτιο βακτήριο, αναπτύσσει πνευμονικό άνθρακα. Όταν μολυνθεί από το άγγιγμα μολυσμένου προϊόντος, εκδηλώνει δερματικό άνθρακα.

Υπάρχει όμως και ο γαστρεντερικός άνθρακας, ο οποίος οφείλεται στην κατανάλωση ωμού, μολυσμένου τροφίμου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ο άνθρακας αυτός εκδηλώνεται με οξύ, έντονο πόνο στην κοιλιά, διάρροια, πυρετό και σηψαιμία.

Η περίπτωση του άνδρα, η ηλικία του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 59 ετών, περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο συγκεκριμένος ασθενής έπασχε από δερματικό άνθρακα, ο οποίος όμως δεν παρατηρείται τον χειμώνα. Έτσι βάλθηκαν να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσής του.

Όπως διαπίστωσαν, ο άνθρακας είχε μεταδοθεί στον κτηνοτρόφο από ένα μολυσμένο αρνί. Ο άνδρας το βρήκε νεκρό στην φάρμα του και αντί να το πετάξει λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης, το κομμάτιασε και έφαγε το κρέας του.

«Μην αγγίζετε ζώα που πεθαίνουν ξαφνικά»

Η επεξεργασία του νεκρού ζώου είχε γίνει την παραμονή των Χριστουγέννων, σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους. Όπως είπε ο κτηνοτρόφος στους ερευνητές, το αρνί φαινόταν υγιές πριν πεθάνει ξαφνικά.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος και ακόμα ένα άτομο έκοψαν το αρνί σε μερίδες και το μαγείρεψαν. Το κρέας καταναλώθηκε στο γιορτινό τραπέζι και από άλλα τρία άτομα. Μόνο ο κτηνοτρόφος, όμως, αρρώστησε.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι μολύνθηκε όταν έπιασε με γυμνά χέρια το μολυσμένο κρέας. Οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του ήταν τυχεροί, γιατί το κρέας ήταν καλοψημένο και ο άνθρακας δεν τους μόλυνε κι αυτούς.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της υπόθεσης; «Να αποφεύγετε την επεξεργασία ζώων που πεθαίνουν ξαφνικά από άγνωστα αίτια, όποια κι αν είναι η εποχή του χρόνου», γράφουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-07 14:41:51

Back to top button